In de tweede periode van dit schooljaar was de opdracht het beeldend aspect. Deze opdracht werd gecombineerd met de FSC design award. De design award vraagt naar een functioneel product dat Hollands beukenhout een fris imago geeft, met als thema 'Mother Nature'.
Voor het beelden aspect moesten wij een emotie kiezen en deze emotie uitdragen in je product. Ik heb als emotie blijdschap gekozen.
Ik ben gaan kijken naar wat voor beeldende aspecten passend zijn om de emotie blijdschap mee uit te beelden. Bij een blije emotie passen meer ronde vormen. Bij een agressievere emotie zou men bijvoorbeeld meer aan hoekig en donker denken. Beuken is een houtsoort die extreem geschikt is om te gebruiken als men gaat stoombuigen. Ik heb besloten om hiermee te gaan experimenteren.
In de eerste instantie ben ik willekeurig gaan experimenteren met op verschillende manieren gaan buigen. Ik heb geprobeerd om ronde en vierkante latten te buigen en heb een ronde mal gemaakt om te kijken of het zou lukken om het hout hier rondom omheen te buigen. Dit lukte echter niet en het hout scheurde.
Verder ben ik veel gaan tekenen en schetsen en naar vormen gaan kijken die uit gebogen stukken hout voortkwamen.
Hierna ben ik gerichter een mal gaan maken om ervoor te zorgen dat het hout niet meer zou uitscheuren. Ik heb hierbij gebruik gemaakt van een stalen strip om het hout te buigen. Toen ik het buigen onder de knie had ben ik begonnen met het maken van een object van de gebogen latten. Ik gebruikte in dit object als basisvorm de vorm die ook te zien is in mijn schetsen.
Met de aangepaste mal hoefde ik het hout niet telkens vast te klemmen met lijmtangen, maar zette ik dit vast met wigjes. Daardoor ging het buigen sneller. Nadat ik het hout ongeveer een uur op de mal had laten zitten zette ik de gebogen lat tussen twee klosjes op een plaat. Hierin kon het hout verder drogen zonder dat het terug zou veren en zijn vorm zou verliezen.
Aan de hand van mijn schetsen ben ik een object in elkaar gaan zetten. Mijn uitgangspunt was dat het doordat de basisvorm van het meubeltje twee gebogen latten waren, dit ervoor zou zorgen dat het stoeltje enigszins zou veren. Echter zakte de schroefdraden door waarmee de latten verbonden zijn. Deze waren niet stevig genoeg. Ook was de kromming van de latten te klein om ze door te kunnen laten lopen tot de grond en ze daarna pas omhoog te kunnen laten steken als rugleuning.
Andere elementen waarmee ik nog aan de slag wilde waren dat het meubeltje ook in de breedte een extra dimensie kreeg. Bijvoorbeeld door de latten taps toe te laten lopen waardoor men van bovenaf gezien een meanderende vorm zou krijgen. Deze meanderende vorm wilde ik eerst verwerken in de rugleuning, maar daardoor zou de rugleuning niet functioneel zijn. Wat wel kon was de ronding steeds iets verder om te laten 'tuimelen', om het meanderende effect zo terug te laten komen.
Ik heb een nieuwe mal gemaakt met een kleinere ronding, zodat de laten drie raakpunten zouden hebben, dit zou ook voor meer stevigheid zorgen. Ik ben zo mijn volgende test in elkaar gaan zetten. Ik heb eerst een aantal latten tegelijk afgeschuind door deze in een slede, met aan een kant een verhoging, door de vandiktebank af te schuinen. In de eerste instantie scheurden de latten nog, maar na een tijdje kreeg ik het buigen met de nieuwe mal onder de knie.
Vervolgens ben ik het nieuwe prototype met de tuimelende latten in elkaar gaan zetten. Dit gaf een uitdagende nieuwe vorm.