Sien Design

Meubelmaakster. Ontwerpster.

Technisch Aspect

Weven


Tijdens de eerste periode van dit schooljaar waren we bezig met het technisch aspect. We moesten een aspect kiezen en kijken wat we hiermee konden doen. Het kon bijvoorbeeld gaan om een bepaalde zaagmachine, zoals de lintzaag, of een bepaald materiaal zoals leer. Ik heb het technische aspect “weven" gekozen.

Als eerste heb ik een testje gemaakt met hout en touw. Dit waren twee dingen die makkelijk te verkrijgen waren op school. Ik heb een soort matje van hout en touw geweven. Daarna heb ik dit doorlopen gemaakt, een soort rolletje. Hier kwam ik erachter dat het aantal latten belangrijk is. Een oneven aantal is nodig als je goed uit wilt komen.

Na de eerste test, ben ik gaan experimenteren met ronde stokken in plaats van rechthoekige latjes. Ook heb ik sjaals gebruikt in plaats van touw om te kijken of ik zo het verbindingsmiddel ook meteen datgene kon maken waardoor het meubel comfortabel werd. De stoffering zou als het ware onderdeel worden van het verbindingsmiddel. Dit pakte anders uit dan ik verwacht had. het rustige en harmonieuze van het wezen met touw viel weg. Ik heb een stap terug gedaan en heb de ronde stokken vervolgens aan elkaar geweven met touw om te kijken wat de uitkomst hiervan zou zijn.

 

Het harmonieuze effect was terug. Nu kwam de volgende denkstap in mijn ontwerp proces: hoe transformeer ik dit voorwerp van 2D naar 3D? 

Ik heb dit geprobeerd door twee ronde schijfjes in de rol te zetten. Dit werkte goed, alleen er waren nog een aantal dingen om op te lossen. De schijven vielen om, hoe ik een groter formaat zou kunnen bereiken en hoe ik de oplossingen hiervan niet zichtbaar kon laten zijn. Ook keuzes in materiaal, zoals wat voor touw mooi is om te gebruiken, moesten gemaakt worden.

Een leuk effect wat ontstond door het toevoegen van de schijven was dat het rolletje zich automatisch tailleerde. De schroefdraad en moertjes die ik gebruikte om de schijven op hun plek te houden zorgden er ook voor dat ik het rolletje nog meer kon tailleren.

Om meer volume te krijgen heb ik stokken gekocht met een grotere diameter. Om ervoor te zorgen dat je het uiteinde van de schroefdraad niet meer zag aan de buitenkant, heb ik deze in een van de stokken gezet. Ik had van tevoren aan beide kanten een stukje van ongeveer 5 cm van de stok afgezaagd. Hierin heb ik een rampamoer ingedraaid. Zo kon ik de twee losse delen van de stok op elkaar draaien, met de ronde schijf ertussen. De ronde schijven vielen hierdoor ook niet meer om.

Vervolgens ben ik de grotere versie in elkaar gaan weven. Jammer is dat het diabolo effect doordat de stokken tekort zijn minder is. Daarom wil ik nog een ander model uit gaan testen.

© 2023 Sien Design

Thema door Anders Norén