Sien Design

Meubelmaakster. Ontwerpster.

Transformatie

De derde en laatste opdracht van dit jaar was de transformatie. Deze opdracht hield in dat we een bestaand meubel moesten kiezen, en dit in drie heldere stappen moesten transformeren naar een nieuw meubel. Voor mijn transformatie-opdracht heb ik de Berlijnse stoel van Rietveld gemaakt.

De Berlijnse stoel is ontworpen door Rietveld voor een expositieruimte in berlijn die hij samen met Huszár heeft ontworpen. Hiervan is alleen de maquette bekend geworden. Het is niet duidelijk of het ontwerp destijds ook is uitgevoerd. 

De Berlijnse stoel vormt samen met het Rietveld Schröderhuis het hoogtepunt van Rietvelds stijlperiode. De stoel werd ook in spiegelbeeld uitgevoerd.

Ik heb besloten om als vooronderzoek van de opdracht de Berlijnse stoel te maken, bij wijze van een voorstudie van de stoel. Ik hoopte zo de kenmerken van de stoel goed te leren kennen en ervaring op te doen met de manier van werken van Rietveld. 

Terwijl ik de stoel aan het maken was ben ik veel schetsen gaan maken om te onderzoeken wat voor veranderingen ik aan de stoel zou kunnen aanbrengen. Mijn eerste uitgangspunten waren om de stoel lichter en comfortabeler te maken. Ook wilde ik de stoel wat minder groot maken.

Na veel schetsen gemaakt te hebben kwam ik uit op een versie waarbij ik de stoel in verticale richting herhaalde. Hierbij liet ik de armleuning weg. Er ontstond zo een soort hoge stellingkast, en dit ontwerp sprak me aan.

Ik ben doorgegaan met het maken van variaties, maar de stellingkast bleef me het meeste aanspreken.

Ik heb besloten om het idee van de stellingkast toen verder uit te werken. Ik ben verschillende variaties in lengte en breedte op de stellingkast gaan schetsen.

Uiteindelijk kwam ik op een versie van een kastje uit wat ik wilde maken. Ik wilde dat er van alle kanten iets in het kastje gezet kon worden. Ik heb ervoor gekozen om wel twee verticale planken toe te voegen voor de stevigheid van de kast. Uiteindelijk heb ik als stappen van de transformatie een herhaling, een weglating, en een verlenging toegepast.

En dit is het uiteindelijke resultaat van het door Rietveld geïnspireerde kastje geworden!

© 2023 Sien Design

Thema door Anders Norén